Linux palvelimet ict4tn021

Harjoitus 1.

Pohjana Tero Karvinen 2017: Linux kurssi, http://terokarvinen.com.

Tätä dokumenttia saa kopioida ja muokata GNU General Public License (versio 2 tai uudempi) mukaisesti. http://www.gnu.org/licenses/gpl.html

Harjoituksen tavoitteena on asentaa Linux-livetikku sekä testata miten asentaa ohjelmia ja käyttää niitä Linux-alustalla.

Tein harjoituksen lauantaina 26.8.2017 kotona kannettavallani HP ProBook 655 G1. Muistitikkuna käytin Kingstonin  DataTraveler G3 8GB.

a) Linux-livetikun teko 

(25 min)

Aloitin lataamalla ohjelman Linux live usb creator osoitteesta http://www.linuxliveusb.com/en/download uusimman version (2.9.4). Tätä käytin  livetikun luomiseen  xubuntu-16.04.3-desktop-amd64.iso tiedostosta.

livestick

Seuraavaksi latasin Iso-tiedoston osoitteesta http://ftp.lysator.liu.se/ubuntu-dvd/xubuntu/releases/16.04/release/xubuntu-16.04.3-desktop-amd64.iso

Käynnistin live linux usb creatorin ja valitsin käyttämäni muistitikun. Levykuvan hain kansiosta, johon sen tallensin (downloads) ja lopuksi annoin käyttövaraa 2430 Mb. Kun sain valinnat tehtyä painoin vaiheessa 5 salaman kuvaa ja tikun asentaminen alkoi. Tässä vaiheessa kesti noin 10 minuuttia.

Valitaanasetukset

Ohjelma ilmoitti vaiheessa 5 kun Linux tikusta tuli käyttövalmis ja avasi oman kotisivunsa.

Seuraavaksi tarkistin että ohjelma loi tiedostot kyseiselle usb tikulle. Mikäli tiedostoja ei olisi näkynyt olisi voinnut olettaa, että lataus epäonnistui.

Tarkistus.JPG

Käynnistin koneen uudestaan ja valitsin boot orderista että ajetaan usb tikulta. Seuraavaksi aukesi valikko, josta valitsin livemode.

xubuntu1.jpg

Seuraavaksi aukesikin latauksen jälkeen ubuntun työpöytä.

tyopoyta.jpg

b) Listaa testaamasi koneen rauta (‘sudo lshw -short -sanitize’).

(15min)

Käyttöjärjestelmän latauduttua avasin terminal emulatorin ylhäältä vasemmalta valikosta.

Aloitin vaihtamalla suomalaiseen näppäimistöön komennolla: setxkbmap -layout fi.

Listasin seuraavaksi koneeni raudan komennolla sudp lshw -short -sanitize.

commandline

Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy tietokoneeni raudan lisäksi toiminto listasi myös muistitikkuni tiedot.

c) Kolmen uuden ohjelman asennus ja toimivuuden testaus.

(1h)

Asennukset olisin voinnut tehdä software ohjelman kautta, mutta halusin opetella komentopalkin käyttöä.

1. Vlc media soittimen asennus.

Avasin komentopalkin. komentopalkissa komennolla sudo apt-get install vlc browser-plugin-vlc aloitin asennuksen. Komentopalkki kertoi että sovellus vie 109mb ja kysyi haluatko jatkaa, johon vastasin y eli kyllä.

vlcCommand.jpg

Latauksen päätyttyä vlc näkyi hakemistossa, kun sitä hain. Testasin sovelluksen toimivuuden lataamalla ilmaisen videon numbers pixabaysta (www.pixabay.com/videos/) firefox selaimella.

vlctest.png

Kuten kuvasta näkyy ohjelma toisti videon ja se toimi halutusti.

2.  Gimp kuvanmuokkaus työkalun asennus.

Aloitin latauksen komentopalkissa komennolla sudo apt-get install gimp. Konsoli tarkisti haluanko asentaa, kun tiedosto vie 94,6Mb vastasin tähän y eli kyllä.

InstallGimp.png

Latauksen valmistuttua aukaisin gimpin vasemmasta ylälaidan valikosta etsimällä sanalla ”gimp”.

Testasin että gimpin eri toiminnot toimivat ja että pystyn exportaamaan uuden kuvan, jossa onnistuin.

Gimptesti.png

3. SpeedCrunch laskin

Aloitin latauksen komentopalkissa komennolla sudo apt-get install speedcrunch. konsoli tarkisti haluanko asentaa ohjelman jun se vie 46,3mb tilaa, johon vastasin y eli kyllä.

SpeedCrunch.png

Asennuksen valmistuttua hain ohjelman hakupalkista ja testasin sen toimivuuden.

Speedcrunchtest.png

Ohjelma toimi halutusti ja onnistui laskussa.

d) Mitä lisenssiä kukin näistä ohjelmista käyttää? 

(35min)

1.  Vlc

Vlc media player on avoin mediasoitin. Ohjelmisto käyttää GPL-2001 lisenssiä. Gnu GPL on avoimen lähdekoodin ohjelmiston lisenssi. Tämä tarkoittaa sitä, että ohjelmaa saa vapaasti käyttää ja tutkia, jakaa eteenpäin. Ohjelmistoon saa myös tehdä muutoksia ja levittää niitä eteenpäin. Ohjelman osia saa käyttää tai ottaa osia ja käyttää toisessa ohjelmassa.

Lähteet:

https://www.linux.fi/wiki/GNU_GPL, https://fi.wikipedia.org/wiki/VLC_media_player

2. Gimp

Gimp kuvankäsittely ohjelma käyttää GNU GENERAL PUBLIC LICENSE
versio 3,  2007 lisenssiä. Tämä tarkoittaa sitä, että ohjelmaa saa vapaasti käyttää ja tutkia, jakaa eteenpäin. Ohjelmistoon saa myös tehdä muutoksia ja levittää niitä eteenpäin. Ohjelman osia saa käyttää tai ottaa osia ja käyttää toisessa ohjelmassa.

Vertailun kohteena Adobe Photoshop käyttää CS6 EULA lisenssiä, joka tarkoittaa periaatteessa SaaS:sia (Software as a Service) eli käyttäjällä on oikeus käyttää ohjelmaa lisenssissä sovitun ajan. Käyttäjä ei siis omista tuotetta, eikä saa jakaa tuotetta.

lähteet:

https://www.gimp.org/about/COPYING, https://www.adobe.com/legal/licenses-terms.html

3. SpeedCrunch

SpeedCrunch laskin on myöskin GNU GENERAL PUBLIC LICENSE versio 3, 2007 lisensillä suojattu.

Tähän vertailun kohteena Microsoftin laskin, joka käyttää Software as a serviceä, elikkä tuotetta ei saa muokata, eikä asiakas omista tuotetta, vaan saa käyttää sitä.

lähteet:

http://www.speedcrunch.org/, https://www.microsoft.com/en-us/Useterms/Retail/Windows/10/UseTerms_Retail_Windows_10_Finnish.htm

3.9.2017 edit:  Unohdin mainita, että aluksi langaton verkko ei toiminut ja minun tarvitsi ladata päivitykset Additional Drivers: Using Broadcom 802.11 Linux STA wireless driver source from bcmwl-kernel-source (proprietary)

Harjoitus 2.

(4h)

Tein harjoituksen sunnuntaina 3.9.2017 kotona kannettavallani HP ProBook 655 G1.

Nämä harjoitukset koskevat komentokehotteita ja paketin hallintaa. Aikaisempaa kokemusta komentokehotteista minulla on vain vähän.

a) Aiheuta 2 eri tapahtumaa lokiin. Onnistunut ja epäonnistunut toimepide

Avattuani terminal emulatorin aloitin vaihtamalla näppäimistön suomenkieliseksi komennolla ’setxkbmap fi’. ’ls’ Komennolla toin esille tiedostot. Ensiksi loin epäonnistuneen toimenpiteen komennolla ’mkdirr TestiKansio’, jonka tarkoituksena oli luoda uusi kansio nimeltä TestiKansio.

epaonnistutkehote

Kuten kuvasta näkyy komento ei mennyt läpi. Ensimmäinen rivi ”no command ’mkdirr’ found, did you mean: Command ’mkdir’ from package ’coreutils’ ’main’ ” kertoo meille, että kyseistä komentoa ei ole/löytynyt, mutta terminaali osaa ehdottaa komentoa ’mkdir’, joka on siis oikea komento ja löytyy koneelta paketista ’coreutils’. Viimeinen rivi ”mkdirr: command not found”  kertoo meille, miksi syötetty komento ei mennyt läpi, tässä tapauksessa tämä johtui siitä, ettei  kyseistä komentoa ’mkdirr’ löytynyt.

Seuraavaksi loin onnistuneesti kansion nimeltä ”TestiKansio” komennolla ’mkdir TestiKansio’. ’ls’ komennolla otin esille kansiot, jossa näkyi nyt äsken luotu ”TestiKansio”. Terimaali ei siis mainitse mitään, mikäli komento onnistui vaan siinä tapauksessa mikäli jotain meni pieleen.

Onnistunutkehote

c) Unelmien apt -get -komento, joka asentaa suosikki ohjelmasi

Halusin asentaa kuvan muokkaus ohjelman ja musiikin kuuntelu ohjelman sekä pelin. Käytin komentoa ’sudo apt-get install gimp vlc gnome-chess mypaint musique’

komentokehoteunelma

Komennon hyväksyminen edellytti salasanaani  ja sen annettuani alkoikin lataukset.

d)  Asenna komentokehotteen paketinhallinnasta kolme itsellesi uutta komentorivillä toimivaa ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.

1. Ensimmäinen ohjelma links2 käytetään netissä käymiseen. Asensin ohjelman komennolla ’sudo apt install links2’.links2

links2 -g Komennolla aloitin ohjelman ja aukesi seuraava näkymä.

links2g

Tämä ohjelma mahdollsitaa bookmarkkien luomisen sivuille ja niiden selauksen.

Loin bookmarkin youtubeen ja kävin katsomassa että toimiiko selain. Tuli selväksi että teksti ja kuvat näkyvät, mutta videoita ei pysty katsomaan.

bookmarkin luontiyoutube

2. mp3blaster musiikkin kuunteluun

’sudo apt install mp3blaster’ komennolla asensin ohjelman. ’mp3blaster -g’ komennolla aloitin ohjelman. ’mp3blaster -2’ komennolla sovellus aukeaa. Painoin F3 (load/add playlist) ja valitsin kappaleen ja se alkoi soida. Sovellus siis toimii halutusti.musiikkitoimii

3. bc -laskin

Käytin komentoa ’sudo apt install bc’. Sovelluksen käynnistin komennolla bc. Tein pari yksinkertaista laskua ja laskin toimi.

bclaskin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mainokset